RESOLUSI No 1/37-MM BAGIMENJAGA HAK KOMUNITAS MUSLIM DAN KAUM  MINORITI DI NEGARA BUKAN NEGARA ANGOTA OIC

Sidang ke 37 Majlis Menteri Luar Pertubohan Negera -Negara Islam (OIC)diadakan di Dushanbe, Republik Tajikistan, 4-6 Jumadal Thani 1431H, (18-20Mei, 2010).membuat keputusan tentang masalah selatan Thailand (Patani) seperti berikut:

1 – Mengalu2kan atas hubongan dan bahasan  yang telah dilakukan oleh setia usaha agong OIC dengan  perwakilan kerajaan Thailand yang membahas rancangan kerajaan untuk mencari penyelesaian damai di wilayah-wilayah selatan dan memuji penggunaan kerajaan baru untuk memberikan keutamaan utama untuk mencari penyelesaian damai terhadap masalah tersebut, dan menekankan bahawa unsur-unsur penting bagi penyelesaian yang berjaya perlu merangkumi Pengakuan dari kekhususan budaya penduduk dan memberikan keadilan kepada mereka dan hormat terhadap tradisi dan adat istiadat dengan bekerja untok pembangunan ekonomi dan sosial di daerah itu.

2- Menegaskan untuk mencapai tujuan tersebut adalah melalui proses yang  akan melibatkan para per wakilan  Muslim di  selatan Thailand  dan dengan kumpulan yang bersangkutan, untok berada dalam rancangan program rekonsiliasi Nasional.

3- Permintaan kepada Setiausaha-Agung  OIC untuk meneruskan hubungan dengan Kerajaan Thailand untuk mengembangkan hubungan dua hala dan mendesak  kerajaan untuk memasukkan rencana pemerintah untuk memperbaiki situasi Muslim di selatan Thailand sepaya memenuhi tuntutan yang sah daripada Muslim di sana, dalam rangka untuk melaksanakan rancangan kerajaan untuk mengatasi akar umbi Masalah seperti yang dinyatakan dalam laporan akhbar bersama yang dikeluarkan di akhir lawatan Setiausaha Agung ke Thailand dalam satu bulan Mei 2007, dan menyeru kepada Negara-negara Ahli yang ada hubungan rapat dengan Thailand untuk menyokong usaha Setiausaha Agung dalam hal ini.

4-Memutuskan untuk menunda pertimbangan penerbitan resolusi   khas tentang status Muslim di Selatan Thailand ke sesi seterusnya Majlis Menteri Luar Negeria Islam untuk memberikan masa yang cukup Untuk membolehkan berKomunikasi antara Setiausaha Agung dan Kerajaan Thailand.

5- Panggilan pada keperibadian muslim Tokoh-tokoh dan semua pihak yang terlibat sepaya konsultasi dengan Kerajaan Thailand untuk membina sebuah platform Berkoordinat untuk melengkapi usaha-usaha untuk mencari keamanan dan kestabilan di selatan Thailand.

6- Menyambut baik cadangan Setiausaha Agung untuk mengadakan lokakarya tentang penyelesaian konflik di  selatan Thailand Dalam perundingan dengan kerajaan Thailand dan kajian model yangsama dengan perubahan yang telah Berjaya di  daerah lain di dunia dan berbicara tentang bagaimana untuk menggunakannya.

7- Menyambut baik pelantikan  Duta Besar Sayed Qassim Al-Masri seorang  wakil khas Setiausaha Agung untuk dialog dengan Kerajaan Thailand.

Kita terdapat bahawa resolusi OIC tahun ini ada kemajuan ke arah penyelesayan isu Patani diantaranya ialah:

1-OIC Mahu sepaya pihak terlibat mengadakan perbincangan dengan kerajaan Thailand,sebelum ini Cuma kerajaan satu pihak sahaja untok membuat rancangan di selatan.

2- Mementukan wakil khas untok berunding dengan kerajaan Thailand dan Pihak terlibat dengan persingkitaan yang berperang berlanjutan.

3- Mencari model pemerintahan yang sesuai dengan rakyat di selatan.

4- OIC menekan masalah Pengiktirafan bahasa budaya yaitu identiti bangsa Melayu Patani dan pembangunan ekonomi dan social sebagai asas penyelesaiyan.

5- usaha Thailand untok menutop masalah Patani di platform antara bangsa nampaknya gagal dan disatu masa menjadi kemenangan diplomasi pejuang Patani yang telah diusaha oleh Ketua Pertubohan Persatuan Pembebasan Patani (P4) atau PULO yaitu Abu Yasir Fikri yang bertukus lumus melobi negara negara Islam dan Sekertariat OIC sepaya menbencangkan dan menyelesaikan isu Patani di Platform antara Bangsa.