Patani :

Pejuang pembebasan Patani membuat serangan keatas tentera penjajajah di semua wilayah sebagai penutop bulan May ,kejadian seperti berikut :

1- Sebuah bom meletup di daerah bandar Yala pada jam  4 petang tangal 30 May menyebabkan  5 tentera cedera dan 2 orang awam juga cedera yaitu seorang Melayu yangbernasib tidak baik kebetulan melalui tempat kejadian.

2- Serangan dengan mengguna senjata M.79 keatas kem tentera di kawasan Paku  daerah Tungyangdeng di daerah Pattani  tiada ada yang cedera kejadian berlaku pada tangal 30 May.

3-Dua pejuang Shahid apabila sebuah bom yang berada bersama mereka meletup di daerah Rangget wilayah Narathiwat semasa mereka sedang dalam usaha menanamkan bom bertujuang meletupkannya bila tentera Thai datang kejadian berlaku pada jam  8.30 pagi ini.

4- Sebuah bom meletup di kawasan Lammai daerah bandar Yala menyebabka  2 polis Thai cedera,kejadian berlaku jam 2.30 petang hari ini.

Pihak pejuang membuat serangan penutop bulan May 2011 di tiga wilayah yaitu Yala,Narathiwat dan Pattani ia tidak ada tanda2 genjatan senjata dan keamanan akan kembali pulih sehengga kerajaan Thai bersedia untok memberi hak2 yang ditutop oleh pejuang.