Timbalan Perdana Menteri bagi hal ehwal keselamatan Kowit Wattana telah mengarahkan polis dan tentera di tiga wilayah selatan untuk meningkatkan langkah-langkah keselamatan seperti serangan pemberontak terus rock  di Selatan .

Pol Gen Kowit berkata anggota keselamatan pada hari Jumaat di Yala, Pattani dan Narathiwat juga mesti berhati-hati kerana orang-orang yang berniat buruk boleh menyerang bila-bila masa.

“Langkah-langkah yang lebih ketat diperlukan dan unit keselamatan mesti bekerja dengan lebih proaktif,” kata Timbalan Perdana Menteri.

Ditanya mengenai permintaan penduduk selatan untuk mengangkat perintah darurat yang dikenakan di Selatan , beliau berkata kerajaan akan menilai keadaan terlebih dahulu.

Undang-undang keselamatan khas adalah perlu, katanya. Ia adalah satu alat pihak berkuasa negeri boleh digunakan untuk mengekalkan keamanan dan ketenteraman di rantau ini.

Arahannya telah dikeluarkan selepas lima renjer terbunuh dalam serangan hendap di Pattani dan  balai polis baru siap dan masih  tanpa manusia telah dirosakkan oleh bom di Narathiwat.

Keganasan terus Khamis lewat petang dan malam.

Seorang lelaki terbunuh dalam serangan teashop dan tiga orang askar cedera oleh bom di Narathiwat. Seseorang anggota  Pentadbiran  Tambon  Katong ditembak mati di Yala.

Pol Kapten Noraseth Suksri, seorang pegawai yang bertugas di Rangae balai polis, berkata seorang lelaki Muslim telah terbunuh dan tiga lagi cedera parah apabila lelaki bersenjata melepaskan tembakan pada teashop di Ban Lapae daerah Rangae Narathiwat lewat  petang Khamis.

Saksi-saksi memberitahu polis bahawa tujuh orang kampung sedang minum teh di kedai apabila lelaki bersenjata dengan menaiki  tiga motosikal yang  membuat serangan dengan  M16 dan kemudian melarikan diri.

Madaero Salipu, 24,ditembak  dan meninggal dunia di tempat kejadian.

Muhammad Jehuma, 41, Muhadabli Jehuma, 33, dan Tu-ali Yuerae, 36, cedera parah dan dimasukkan ke Hospital Narathiwat Ratchanakarin.

Juga di Narathiwat, tiga askar cedera apabila bom buatan sendiri meletup di jalan raya tempatan di Ban Luboyoh Cho Airong daerah Narathiwat pada malam Khamis, kata polis.

Bom seberat  10kg meletupkan kira-kira 22:00 enam askar, yang diketuai oleh Sgt Sarawut Kongmuang, berjalan kaki dari kota kara mereka untuk menubuhkan keselamatan check-point di kampung.

Ia disembunyikan di bawah beberapa pokok pisang dan meletup apabila tentera melaluinya, mencederakan tiga daripada mereka.

Lelaki bersenjata juga melepaskan tembakan di markas askar ‘. Kedua-dua pihak bertukar-tukar tembakan selama kira-kira 10 minit sebelum penyerang mengundur dari, kata polis.

Polis kemudian menemui lebih daripada 100  kelusong peluru dari M16 dan AK47  yaitu senapang  yang guna buat serangan di tempat kejadian.

Di wilayah bersebelahan iaitu Yala, ia telah melaporkan bahawa ahli    Pentadbiran  Tambon Katong terbunuh ditembak di daerah Yaha  pada malam Khamis.
Kira-kira 4800 orang telah terbunuh dalam serangan hampir setiap hari sejak pemberontak yang melancarkan pemberontakan pada Januari, 2004 di wilayah sempadan selatan, mengikut angka terkini dari Deep South Watch, yaitu kumpulan penyelidikan bebas yang memantau konflik.