Seorang pelajar yang cedera tiba di sebuah hospital di Yarang selepas satu letupan bom mengorbankan seorang pelajar perempuan dan mencederakan empat yang lain di wilayah Pattani, selatan Thailand, semalam. – AFP

 

BANGKOK 17 Mac – Seorang pelajar perempuan terbunuh dan empat lagi cedera dengan dua daripadanya parah, dalam satu letupan bom di tepi jalan di wilayah Pattani, selatan Thailand, hari ini.

Kelima-lima pelajar sekolah menengah itu dalam perjalanan pulang ke rumah dari sekolah menaiki motosikal apabila bom buatan sendiri yang ditanam di tepi jalan itu meletup tiba-tiba.

Insiden berlaku di jalan Basaair-Nagate, Ban Totuwor, daerah Yarang, Pattani.

Hapueso Sadeh, 18, yang merupakan pelajar Sekolah Prasanwitthaya Mullanithi maut di tempat kejadian.

Ketua balai polis Yarang, Kolonel Polis Tuande Chutanant berkata, mangsa terkena serpihan bom di bahagian kepala, muka dan badan.

Dari Utusan Malaysiaus

Kejadian sebenar adalah pejuang meletupkan bom keatas kereta tentera tetapi tidak terkena sasaran yangbetul menyebabkan kereta tentera rusak sediket dan pada masa yangsama tiga buah motorsikal dengan lima mured sekolah di belakang kenderaan menyebabkan serpihan bom mencederakan mereka dan seorang dari mereka maut.