Patani:

Menjadi tanda tanya bagi rakyat dan pemerhati di Patani tentang diolog damai sama ada masih ada atau sudah berakhir?.Susah mendapat jawapan tentang perkara ini memandangkan 2 parti besar di Thailand mempunyai pendapat berbeza dalam menjalankan diolog tetapi sepakat bahawa diologe perlu diteruskan dan diologe  juga disokong oleh NGO2 di Patani. bererti diologe akan ada.

Perbezaan diantara peathai dengan Prachatipak (Demokrat) ialah cara, bagi peathai mereka akan terus berdiologe secara terang dan Malaysia berperanan sebagai kuasa perantaraan dan selalu disebut sebagai facilitor,bagi Pracathipak pula mahu diologe secara tertutop,hal ini di amalkan semenjak kerajaan Cuan Likpai pada era 90 han . Hasil diologe pracatipak dengan semua perjuangan Patani tidak ada satu pun perubahan di Patani bererti diologe tidak ada apa2 makna bagi pejuangan Patani .Bagi peathai pula diologe secara terbuka ada kesan dunia tahu di Patani.

Adakah  diologe  itu rugi kepada pihak Thai?

jawapannya tidak,kerana perjuangan Patani era 90 han dan sekarang sudah berbeza sebab Thai sekarang menghadapi tekanan seluruh dunia sepaya menyelesaikan masalah Patani secara damai ,maka langkah Thai sekarang berdiologe secara terbuka untok mengurangkan tekanan duna terhadapnya.

Apa pula langkah perjuangan Patani?

Bagi perjuangan Patani perlu mengambil satu pendirien yang menguntong perjuangan tidak perlu  terburu2 jika ada keuntonga teruskan jika tidak teruskan sahaja dengan perang bersenjata dan perlu kita sedar matlamat thai dengan diologe sepaya berhenti perang yaitu keamanan tampa memberi sesuatu kepada rakyat,sekarang di Patani sudah bannyak ada perubahan kearah kebaikan kepada orang melayu Patani,tetapi adakah itu tanda kerajaan Thai sudah perihatin kepada orang Melayu,jawabnya itu adalah seteratiji perang Thai merebut sokongan rakyat ,bila senapang tidak berbunyi maka segala yang diberi sekarang akan hilang dan dasar asalnya akan kembali.