Berita pada hari Selasa bahawa Ketua Paradorn Pattanatabut telah digantikan dengan Thawil Pliensri sebagai Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Negara Thailand (MSN) berbunyi penggera loceng bagi mereka yang berkenaan kira-kira satu resolusi untuk keganasan di selatan Thailand. Thawil telah suam tentang rundingan damai Malaysia itu diaturkan di mana pendahulunya dipengerusikan.

Apabila kebanyakan orang berfikir tentang konflik di Thailand, mereka cenderung untuk membayangkan demonstrasi jalanan di Bangkok, penutupan lapangan terbang, dan ramai orang memakai baju berwarna tertentu. Pada saya baru Analisis Lowy Institute, Selatan Thailand: konflik dengan perundingan? Saya memeriksa pemberontakan berterusan kurang dikenali di wilayah sempadan selatan negara itu di Pattani,sebagai lalat gagak) adalah orang Islam dan bercakap varian bahasa Melayu sebagai bahasa pertama mereka. Kawasan itu hanya sebelum ini dimasukkan ke Siam (kini Thailand) pada tahun 1909, dan masih belum menjadi
budaya diasimilasikan ke dalam budaya Buddha yang dominan. Kumpulan pemberontak di sana telah mencabar kerajaan Bangkok dan di luar selama beberapa dekad, dan telah berjuang pemberontakan yang getir, di mana lebih daripada 6000 orang telah terbunuh sejak 2004.

Apa yang mereka mahu?

Di tengah-tengah, ini bukan perjuangan ‘jihad’ (walaupun retorik Islam telah diperuntukkan pada masa-masa tertentu) tetapi klasik, setempat konflik ethnoregionalist. Militan menolak kesahihan ke- setempat konflik ethnoregionalist. Militan menolak kesahihan kerajaan Thailand untuk mentadbir kawasan itu, dan telah berjuang di bawah panji-panji kemerdekaan. Dalam amalan, ia adalah hampir mustahil untuk membayangkan masyarakat antarabangsa menyokong pembentukan sebuah negara baru kecil desak antara Thailand dan Malaysia. Lebih realistik akan beberapa bentuk autonomi dan pengiktirafan oleh kerajaan Thai watak tersendiri Patani. Ini seolah-olah pelimdungan jelas kepada semua orang di luar negara, tetapi untuk Thailand, yang masih sangat dikahwinkan kepada tanggapan tidak fleksibel daripada sebuah negara kesatuan, autonomi telah membuktikan sukar untuk berbincang, apatah lagi untuk menerima.

Kerajaan Yingluck Shinawatra adalah pentadbiran pertama di Thailand secara terbuka menyokong proses dialog yang bertujuan untuk mencari penyelesaian politik untuk konflik di selatan. Tetapi sekarang bahawa ketua pasukan rundingan Thailand telah diganti, masa depan rundingan kelihatan tidak menentu. Paradorn dikaitkan rapat dengan bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra, seorang tokoh utama dalam mendesak rundingan damai. Yingluck terpaksa memulihkan Thawil ke jawatan itu selepas mahkamah memutuskan bahawa pelantikan Paradorn ini telah dibuat secara tidak wajar. Thawil bukan sekutu Thaksin dan telah membuat komen kabur kepada media tentang masa depan rundingan, yang telah dibelenggu dengan masalah.

Walau bagaimanapun, seperti yang saya berhujah di Selatan Thailand: konflik dengan perundingan? rundingan Malaysia hanya permainan yang serius di bandar, dan Thawil tidak bijak untuk membubarkan mereka. Mari kita berharap dia akan melanjutkan dan mengukuhkan proses Kuala Lumpur, yang menawarkan peluang terbaik sebelum menyelesaikan konflik ini amat dahsyat. Penduduk di selatan Thailand mengharapkan sesuatu yg ajaib berlaku. THE INTEPRETER.