Yala, 6 Ogos 2014, Polis di Betong daerah wilayah Yala telah dirombak protokol peruntukan keselamatan mereka dalam usaha untuk mendapatkan semula keyakinan orang ramai dan pelancong tempatan, yang telah goyah dari 25 Julai bom kereta di kawasan perbandaran daerah yang mengorbankan dua orang dan mencederakan 52 yang lain.

Menurut Polis Kolonel Phairot Muenklahan, penguasa baru di Balai Polis Betong, rondaan polis akan kini juga dibuat dengan berjalan kaki, di samping rondaan kereta dan motosikal yang sedia ada. Rondaan berjalan kaki akan meningkatkan keupayaan polis untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini dan juga membolehkan pegawai-pegawai polis untuk menjalin hubungan dengan orang ramai – yang akan membolehkan laporan segera mana-mana kenderaan yang mencurigakan atau orang perseorangan.

Polis berkata pada hari Selasa mereka masih mengesan beberapa kenderaan yang dicuri di wilayah selatan dalam usaha untuk mencegah bom kereta lagi. Mereka juga memberi amaran kepada orang ramai tidak cuba untuk menuntut insurans palsu untuk melaporkan kenderaan mereka dicuri; tiga keadaan kes telah terbongkar dalam tiga bulan yang lalu. Tindakan ini adalah menyalahi undang-undang dan membawa hukuman sehingga dua tahun penjara atau tidak lebih daripada 4,000 baht denda, atau kedua-duanya.