2 mati ditembak 
di selatan Thai

anggota skuad pemusnah bom memeriksa lokasi letupan motosikal Anggota skuad pemusnah bom memeriksa lokasi letupan motosikal di Narathiwat, selatan Thai yang mengakibatkan 13 cedera, kelmarin. AFP

YALA 26 April – Dua peniaga kayu getah terbunuh dalam kejadian tembakan di Yala, manakala 13 lagi cedera selepas dua butir bom yang disembunyikan di dalam motosikal meletup di daerah Muang, wilayah Narathiwat, semalam.

Menurut laporan bangkokpost.com, sebutir bom meletup di Balai Polis Muang, manakala sebutir lagi meletup di depan kedai loteri di bandar Soi Lammai Uthis selang seminit kemudian.

Menurut polis, seramai 13 orang cedera termasuk lima pegawai polis dan seorang kanak-kanak perem­puan.

Mangsa dikejarkan ke Hospital Naradhiwas Rajanagarindra untuk mendapat rawatan.

Ketua polis Narathiwat, Mejar Jeneral Pattanawut Angkanawin dan Timbalan Ketua Balai Polis Muang, Leftenan Supoj Pongchuaydo berkata, dua motosikal jenis Honda Wave dengan nombor pendaftaran palsu digunakan semasa letupan tersebut.

Pemilik kedai loteri, Thamrong Keeratiwirojkul berkata, dia melihat seorang lelaki meletakkan motosikal tersebut di hadapan kedainya sebelum meninggalkan kenderaan itu dengan menaiki motosikal lain, namun bom berkenaan meletup sebelum sempat dia menghubungi polis.

Sementara itu di Yala, dua peniaga kayu getah terbunuh di pintu masuk pertubuhan pentadbiran Tambon Lam Mai di wilayah Muang.

Kejadian berlaku ketika mangsa, Hamdi Tolubo, 35, dan Yunu Late, 30, yang menaiki sebuah jip untuk menghantar kayu getah ke sekolah di Tambon Lam Mai diekori oleh sekumpulan lelaki yang menaiki sebuah pikap.

Lelaki-lelaki berkenaan melepaskan tembakan sebaik sahaja memotong kenderaan yang dinaiki mangsa, menyebabkan kenderaan Hamdi dan Yunu terbabas lalu me­langgar sebatang tiang.

Mangsa yang ditembak bertalu-talu meninggal dunia di tempat kejadian.

Pihak polis mengesyaki serangan itu bermotifkan perniagaan.

– See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/2-mati-ditembak-8232-di-selatan-thai-1.292760#sthash.xUgXVAQA.dpuf

Related Posts

Bahasa Melayu

Selatan Thailand digegarkan dengan tembakan, khianat malam tadi

Bahasa Melayu

3 Polis Thai cedera di Cho-I-Rong Narathiwat

Bahasa Melayu

Empat Tentera Thailand cedera letupan bom di Narathiwat

Bahasa Melayu

Bom meletup di Yala dua tentera Thai cedera parah

Bahasa Melayu

Bom di tiga daerah wilayah Pattani