Pattani :

Letupan di Pattani menyebabkan 6 tentera penjajah maut dan 3 cedera dan sebelumnya di daerah kabang wilayah Yala melibatkan 30 tentera maut dan cedera ,menjadi tanda tanya  siapakah dalang sebenar,kini ada 4 aktor yang bermain di Patani,siapa diantara mereka yang bertanggong jawab?

1- Ada kemungkinan pihak Thai sendiri yang ada keuntongan dengan adanya peristiwa pergolokan dengan melakukan pembunuhan terhadap anak tentera yang miskin mencari sesuap nasi untok hidup kerana badget yang dapat terlalu besar,wang lebih besar dari nyawa manusia.

2. Mara Patani yang bermain tarik tali dengan Thai membuat serangan dan melimpar perkara itu kepada golongan yang tidak terlibat dalam MARA.

3. BRN kini menjadi sasaran pihak Thai kerana ketuanya mengikut media Thai Dullah Wae manor berada di Malaysia ,thai cuba untok dapat bantuan Malaysia sepaya membuat tekanan terhadapnya dan jelas mahu malaysia Tangkap dan hantar balik ke Thailand.

4.PULA  yang telah membuat serangan terhadap tentera Thai dan menggaku bertanggong jawab ,tetapa pihak thai tidak mahu sepaya mereka berada dalam percaturan konflikt di Patani.

Kerajaan Thai sebenarnya tidak mahu menyelesaikan masalah Patan, ia sekadar mencari memfaat dari masalah, kerana isu Patani tempat mencari kekayaan walaupun ramai akan menjadi mangsa.